Συχνές ερωτήσεις και απαντήσεις για τη Γείωση

Γείωση – Οδηγίες χρήσης

Ερ : Πώς θα εγκαταστήσω το σεντόνι μου;
1.Τοποθετήστε το σεντόνι συνήθως κατά πλάτος, στο κάτω τμήμα του κρεβατιού (στην περιοχή των ποδιών), πάνω από το κανονικό κατωσέντονο.
2.Συνδέστε το ένα άκρο του καλωδίου σύνδεσης με το crocodile clip πάνω στο σιδεράκι της γείωσης της πρίζας.
3.Τοποθετήστε το καλώδιο σύνδεσης κάτω από το στρώμα.
4.Για να λειτουργήσει η σύνδεση με τη γη, χρειάζεται γυμνή επαφή κάποιου μέλους του σώματος με το σεντόνι (πχ : πόδια).

Ερ : Πώς θα ελέγξω τις πρίζες με τον ελεγκτή γείωσης πρίζας;
Απ : Πριν συνδέσετε το σεντόνι γείωσης με την πρίζα είναι υποχρεωτικό να ελέγξετε αν η πρίζα είναι γειωμένη ή όχι. Απλά τοποθετήστε τον ελεγκτή γείωσης πρίζας στην πρίζα. Ο ελεγκτής μπορεί να μπει στην πρίζα κατά δύο τρόπους. Αν ανάψουν πράσινο και στα τρία λαμπάκια, αυτό σημαίνει ότι η πρίζα έχει γείωση. Προσοχή: Μπορεί κατά το ένα τρόπο τοποθέτησης του ελεγκτή στην πρίζα να μην ανάψουν πράσινο και στα τρία λαμπάκια και κατά τον άλλο να ανάψουν. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει γείωση. Εάν με κανένα τρόπο τοποθέτησης του ελεγκτή στην πρίζα δεν ανάψουν πράσινο και στα τρία λαμπάκια, τότε δεν υπάρχει γείωση στην πρίζα και δεν μπορείτε να συνδέστε το σεντόνι σας με την πρίζα. Στην περίπτωση που η πρίζα δεν είναι γειωμένη, συνδέετε το σεντόνι απ’ ευθείας στη Γη με την ειδικά ράβδο γείωσης

Ερ : Πώς θα φροντίζω το σεντόνι μου;
Απ : Το σεντόνι πλένεται με κρύο νερό (Πρόγραμμα πλυντηρίου: «ΚΡΥΟ ΝΕΡΟ»). Χρησιμοποιήστε τη μισή ποσότητα του απορρυπαντικού από ότι αναγράφεται στην ετικέτα του απορρυπαντικού.
Μην ρίξετε το απορρυπαντικό κατευθείαν στο σεντόνι. Διαλύστε το πρώτα στο νερό, ή βάλτε το απορρυπαντικό στην ειδική θέση του πλυντηρίου και μετά βάλτε το σεντόνι στο πλυντήριο. Αποφύγετε το στέγνωμα νε στεγνωτήριο. Προτιμήστε στέγνωμα στον ήλιο ή σε εσωτερικό χώρο.
Μην χρησιμοποιήσετε τις ακόλουθες ουσίες κατά το πλύσιμο του σεντονιού, γιατί επηρεάζουν την αγωγιμότητα των ινών ασημιού:

” ΟΧΙ χλωρίνη
” ΟΧΙ απορρυπαντικά που περιέχουν χλωρίνη
” ΟΧΙ στεγνό καθάρισμα
” ΟΧΙ υγρά μαλακτικά

Μην βάζετε κρέμες και λοσιόν πριν τον ύπνο, στο σημείο του σώματος που θα έρθει σε επαφή με το σεντόνι, επειδή επηρεάζεται η αγωγιμότητα του σεντονιού.
Το σεντόνι είναι αντι-μικροβιακό και αντι-βακτηριακό. Προτείνεται πλύσιμο μια ή δύο φορές το μήνα, για την απομάκρυνση των ελαίων του σώματος και τη διατήρηση του σεντονιού σε καλή κατάσταση.

Γείωση- Ξεκινώντας

Ερ : Αισθάνθηκα τρεμούλιασμα στα πόδια μου τις πρώτες νύχτες που κοιμήθηκα γειωμένος. Θα πρέπει αυτό να με ανησυχεί;
Απ: Όχι! Πολλοί άνθρωποι αναφέρουν αυτό το τρεμούλιασμα. Είναι ένα σημάδι ότι η κυκλοφορία του αίματος βελτιώνεται.

Ερ : Απολαμβάνω την αίθηση των μεταξωτών μου σεντονιών. Μπορώ να βάλω το σεντόνι γείωσης κάτω από το κανονικό μου σεντόνι;
Απ: Λυπόμαστε, όμως για να αποκτήσουμε τα οφέλη από τη γείωση, πρέπει κάποιο τμήμα του σώματος να κάνει γυμνή επαφή με το σεντόνι γείωσης. Έτσι θα απορροφήσει το σώμα την ενέργεια της Γης και έτσι θα αποκτήσουμε τις ωφέλειες της γείωσης.

Ερ : Μόλις ξεκίνησα να κοιμάμαι γειωμένος και αισθάνομαι λίγο περίεργα. Τι μπορεί να είναι αυτό;
Απ: Αρχικά, κάποιο άνθρωποι πιθανόν να αισθανθούν κάποια προσωρινή δυσφορία ή ακόμα και συμπτώματα σαν γρίπη, πόνο και αδιαθεσία. Σε όλες τις περιπτώσεις η κατάσταση αυτή είναι προσωρινή. Πιστεύουμε ότι είναι το αποτέλεσμα της ομαλοποίησης του «ηλεκτρικού συστήματος» του σώματος. Όσο η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη, βελτιώνεται η ικανότητα του οργανισμού να αποδεσμεύσει συσσωρευμένη τοξικότητα και αυτό θα μπορούσε να γίνει αντιληπτό σαν μια παροδική ενόχληση. Συνήθως μετά από μια αρχική ρύθμιση, αισθάνεται κανείς καλύτερα και με πιο πολλή ενέργεια. Το αίσθημα ενόχλησης μπορεί να διαρκέσει το πολύ λίγες ημέρες και μετά θα εξαφανιστεί. Αν αισθάνεστε δυσφορία, σταματήστε τη γείωση για μερικές ημέρες και μετά ξεκινήστε ξανά με μικρότερη έκθεση, αυξάνοντας σταδιακά την έκθεση στη γείωση. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων δεν γίνεται αντιληπτή ενόχληση στην αρχή.

Ερ : Μου αρέσει να φοράω κάλτσες στον ύπνο. Υπάρχει πρόβλημα;
Απ : Το καλύτερο είναι να τα πόδια να κάνουν γυμνή επαφή με το σεντόνι γείωσης. Άλλωστε είναι συχνό τα πόδια να ζεσταίνονται λόγω της γείωσης, εξαιτίας ης καλύτερης κυκλοφορίας. Αν παρόλα αυτά επιθυμείτε να φοράτε κάλτσες τοποθετήστε το σεντόνι σε τέτοιο σημείο στο κρεβάτι ώστε κάποιο άλλο μέλος του σώματος να κάνει γυμνή επαφή με το σεντόνι.

Ερ : Μπορεί να «υπερ-γειωθώ»; Μήπως πρέπει να μειώσω το χρόνο που είμαι γειωμένος;
Απ : Η ερώτηση αυτή είναι ίδια με την εξής : Μπορεί κανείς να «υπερ-γειωθεί» περπατώντας ξυπόλητος στη γη; Όλη η εμπειρία της γείωσης είναι μια υποκατάσταση του να περπατά κανείς ξυπόλητος έξω. Ας κρατήσουμε στο μυαλό μας ότι οι άνθρωποι εξελίχτηκαν περπατώντας, καθήμενοι και κοιμώμενοι πάνω στη Γη. Στην αρχή μπορεί να εμφανιστούν παράξενες αισθήσεις. Γενικά θεωρούμε αυτές τις αισθήσεις σαν μια διαδικασία ομαλοποίησης, αποτοξίνωσης και ενεργοποίησης. Αν είστε κάτω από φαρμακευτική αγωγή, είναι δυνατό αυτή η διαδικασία ομαλοποίησης να δημιουργήσει μια κατάσταση όπου το επίπεδο της δοσολογίας να γίνει υπερβολικό. Το σώμα λειτουργεί καλύτερα, οπότε πιθανόν να χρειάζεται λιγότερα φάρμακα. Αυτή είναι μια ισχυρή πιθανότητα. Αν υποπτεύεστε ότι ανήκετε σε αυτή την περίπτωση, συμβουλευτείτε το γιατρό σας και συζητήστε το ενδεχόμενο να μειώσετε τη δόση σας.

Το σώμα λαμβάνει από τη Γη τόσα ηλεκτρόνια όσα χρειάζεται. Καταναλώνει ηλεκτρόνια σε πολλές διαδικασίες μεταβολισμού, όπως στη βασική διαδικασία της παραγωγής κυτταρικής ενέργειας, οπότε πάντα υπάρχει η ανάγκη για περισσότερα ηλεκτρόνια. Αν γειώνεστε σε καθημερινή βάση, είναι σαν να γεμίζετε συνέχεια το «ρεζερβουάρ» σας με ηλεκτρόνια.

Ερ : Ξεκίνησα να κοιμάμαι πάν σε ένα σεντόνι γείωσης και παρατήρησα ότι αισθάνομαι πιο ζεστά. Τι συμβαίνει;
Απ: Η σύνδεση με τη Γη προκαλεί θερμότητα στα άκρα και στο σώμα σαν αποτέλεσμα καλύτερης κυκλοφορίας και χαλάρωσης. Πολλοί άνθρωποι αποκτούν ένα ροζ χρώμα στο δέρμα τους. Πολλοί άνθρωποι αναφέρουν επίσης ότι αισθάνονται στην αρχή της γείωσης ένα τρεμούλιασμα στο σώμα.

Ερ : Πόσο «ρεύμα» μεταφέρεται στην πραγματικότητα από την επιφάνεια της Γης μέσω του καλωδίου σε ένα προϊόν γείωσης;
Απ: Δεν υπάρχει σταθερή μετρήσιμη ροή ρεύματος πέραν της εξισορροπητικής φόρτισης που μεταφέρεται άμεσα στο σώμα, όταν το άτομο ξαπλώνει σε ένα αγώγιμο σεντόνι. Μιλάμε για αριθμούς ηλεκτρονίων σε τρισεκατομμύρια ή τετράκις εκατομμύρια. Όταν το σώμα είναι γειωμένο, το σώμα απορροφά μόνο τον αριθμό των ηλεκτρονίων που χρειάζεται για να διατηρήσει το ίδιο ηλεκτρικό δυναμικό με τη Γη και να αποκαταστήσει τις απώλειες ηλεκτρονίων από τις διαδικασίες του μεταβολισμού. Πιθανόν να χρειάζονται πολλά τετράκις εκατομμύρια για να σταθεροποιηθεί το σώμα.

Όσο ένα άτομο εξακολουθεί να είναι γειωμένο, το σώμα χρησιμοποιεί τη Γη σαν μια φυσική δεξαμενή ηλεκτρονίων για να διατηρήσει ένα ομοιοστατικό επίπεδο που αντισταθμίζει τις όποιες απώλειες των εσωτερικών ηλεκτρονίων. Όταν το σώμα είναι συνδεδεμένο με τη Γη είναι δύσκολο να αναπτύξει ανεπάρκεια σε ηλεκτρόνια και κατά συνέπεια χρόνια φλεγμονή.

Το πραγματικό ποσό της φόρτισης (τα μεταφερόμενα ηλεκτρόνια) διαφέρει σημαντικά ανάλογα τον άνθρωπο και τα τυχόν ηλεκτροστατικά φορτία που έχουν δημιουργηθεί στο σώμα. Η ποσότητα των ηλεκτρονίων που απορροφούνται από το σώμα για να μειώσουν ελεύθερες ρίζες που σχηματίζονται σε διαδικασίες μεταβολισμού και δράσης του ανοσοποιητικού εξαρτάται επίσης από τον τρόπο ζωής και τις δραστηριότητες των ανθρώπων και είναι κάτι εξαιρετικά δύσκολο αν όχι αδύνατο να μετρηθεί.

Ερ : Υπάρχουν άνθρωποι που κοιμούνται γειωμένοι και δεν αισθάνονται τίποτα ή για τους οποίους η γείωση δεν λειτουργεί;
Απ: Ο καθένας κερδίζει με κάποιο τρόπο από τη Γείωση, όμως όλοι είμαστε διαφορετικοί μεταξύ μας. Τα οφέλη μπορεί να έρθουν πολύ γρήγορα και να είναι θεαματικά, όπως λιγότερος πόνος και καλύτερος ύπνος ή μπορεί να εμφανιστούν διακριτικά και σταδιακά με το χρόνο. Συχνά άνθρωποι που είναι πολύ άρρωστοι αισθάνονται τη διαφορά με θεαματικό τρόπο. Κάποιος με ζωηρή υγεία που κοιμάται καλά μπορεί να μη νοιώσει κάποια διαφορά, ωστόσο η σύνδεση με τη Γη τον βοηθάει στο να διατηρήσει και να διαιωνίσει την καλή του υγεία.
Θεωρούμε το Earthing σαν μια φυσική μορφή της αντι-γηραντικής ιατρικής, ανεξάρτητα από το αν το αισθάνεται κανείς ή όχι.

Ερ :Μπορώ να φοράω πιτζάμες όταν κοιμάμαι σε ένα σεντόνι γείωσης;
Απ : Ναι, εφόσον κάποιο τμήμα του σώματος κάνει γυμνή επαφή με το σεντόνι γείωσης.

Ερ: Για ποιο λόγο είναι τόσο σημαντική η έννοια της Γείωσης σε μια εποχή υψηλής τεχνολογίας;
Απ: Αυτό που είναι εντυπωσιακό στη γείωση είναι ότι είναι τόσο φυσική και απλή και ότι επηρεάζει κάθε τομέα της ανθρώπινης φυσιολογίας. Όταν γειωνόμαστε, ολόκληρο το σώμα προσαρμόζεται εκ νέου σε ένα νέο επίπεδο λειτουργίας. Πολλοί άνθρωποι που έζησαν γειωμένοι για κάποια χρόνια υποστηρίζουν ότι δεν θέλουν να επιστρέψουν σε μια ζωή χωρίς γείωση. Αισθάνονται τη διαφορά. Όντας γειωμένος ανυψώνεται η ποιότητα ζωής σε ένα επίπεδο που δεν μπορεί αλλιώς να επιτευχθεί.

Ο James Oschman, Ph.D, ένας διεθνώς αναγνωρισμένος ειδικός στην ενεργειακή ιατρική και μέλος του Συμβουλίου Επιστημόνων του Ινστιτούτου Earthing, περιγράφει το φαινόμενο ως εξής : “Πρόσφατα παρακολούθησα ένα συνέδριο στην ανατολική ακτή των ΗΠΑ. Μία από τις συναδέλφους μου είχε έρθει από την Δυτική Ακτή. Είχε πολύ έντονο τζετ λαγκ. Της είπα να βγάλει τα παπούτσια και τις κάλτσες της και να περπατήσει ξυπόλυτη για 15 λεπτά. Όταν επέστρεψε ήταν εντελώς μεταμορφωμένη”.

Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο δουλεύει η γείωση. Ο καθένας μας μπορεί να το δοκιμάσει. Αν δεν αισθανόμαστε καλά, για οποιοδήποτε λόγο, απλά ας περπατήσουμε ξυπόλυτοι για λίγα λεπτά και ας δούμε τις θα συμβεί. Βέβαια αν υπάρχει ιατρικό πρόβλημα, θα πρέπει να επισκεφθούμε ένα γιατρό. Η επαφή με τη Γη προσφέρει γρήγορη ανακούφιση. Μπορεί κανείς να νοιώσει τον πόνο να φεύγει από το σώμα μέσω της σύνδεσης με τη Γη.

Ερ: Για ποιο λόγο μεταφέρεται τόσο εύκολα το ηλεκτρικό πεδίο της Γης στο ανθρώπινο σώμα;
Απ: Το σώμα αποτελείται κυρίως από νερό και ιχνοστοιχεία. Είναι καλός αγωγός του ηλεκτρισμού (των ηλεκτρονίων). Τα ελεύθερα ηλεκτρόνια στην επιφάνεια της Γης μεταφέρονται εύκολα στο ανθρώπινο σώμα εφόσον υπάρχει απευθείας σύνδεση με τη Γη. Δυστυχώς οι συνθετικές σόλες παπουτσιών δρουν ως μονωτές με αποτέλεσμα ακόμα και εάν βρισκόμαστε έξω να μην συνδεόμαστε με το ηλεκτρικό πεδίο της Γης. Όταν βρισκόμαστε σε σπίτια και κτίρια γραφείων είμαστε λοιπόν μονωμένοι και δεν μπορούμε να λάβουμε τις εξισορροπητικές ενέργειες της Γης.

Ερ: Γιατί να αγοράσω ένα προϊόν γείωσης, όταν μπορώ να περπατάω απλά ξυπόλητος;
Απ: Έχετε απόλυτα δίκιο. Το ξυπόλυτο περπάτημα είναι ο πιο φυσικός τρόπος κίνησης. Όπως επίσης το να κοιμάται κανείς στο χώμα. Έτσι εξελίχθηκαν οι άνθρωποι. Στις λεγόμενες «αναπτυγμένες κοινωνίες» φοράμε όμως μονωμένα παπούτσια και κοιμόμαστε σε υπερυψωμένα κρεβάτια. Επίσης οι περισσότεροι άνθρωποι δεν θέλουν να περπατούν ξυπόλυτοι ή ακόμα περισσότερο να κοιμούνται πάνω σε χώμα και σίγουρα όχι τους κρύους μήνες του χειμώνα.
Έτσι λοιπόν τα προϊόντα γείωσης δημιουργήθηκαν για να λύσουν το θέμα της άνεσης και της πρακτικής εφαρμογής. Φέρνουν την ενέργεια της Γης στο σπίτι με τρόπο απλό, καθημερινό και πρακτικό. Αποτελούν το ισοδύναμο του να περπατάει κανείς ξυπόλυτος ή να κοιμάται πάνω στο χώμα.

Ερ: Μπορεί η γείωση να με προστατεύσει από τις συχνότητες της κινητής τηλεφωνίας;
Η ικανότητα προστασίας της γείωσης απέναντι στην έκθεση σε συχνότητες κινητής τηλεφωνίας δεν έχει ακόμα ελεγχθεί. Δεν υπάρχει κάποια έρευνα που να δείχνει ότι η γείωση προστατεύει ή όχι από κινητά τηλέφωνα, μικροκυματικές ή ραδιοτηλεοπτικές ακτινοβολίες. Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι η γείωση μειώνει σημαντικά τις επαγόμενες τάσεις στο σώμα που παράγονται από την απλή έκθεση σε κοινές ηλεκτρικές συσκευές των 50 Ηz (ακόμα και όταν οι συσκευές είναι εκτός λειτουργίας), από το εσωτερικό δίκτυο καλωδίωσης και όλες τις αγείωτες ηλεκτρικές συσκευές στο σπίτι ή το γραφείο. Βασισμένοι στην παρατήρηση περιπτώσεων ανθρώπων ευαίσθητων στα ηλεκτρομαγνητικά πεδία καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι η όσο το δυνατόν περισσότερη γείωση μειώνει βοηθά τον ανθρώπινο οργανισμό στην αντιμετώπιση των ηλεκτρομαγνητικών πεδίων.

Ερ: Ποια η διαφορά ανάμεσα στην τεχνολογία Earthing και τη χρήση μαγνητών;
Απ: Παρόλο που η σωστή χρήση μαγνητών μπορεί να έχει θεραπευτικά αποτελέσματα, οι μαγνήτες δεν μπορούν να παρέχουν ελεύθερα ηλεκτρόνια και ούτε μπορούν να συνδέσουν το σώμα με τις φυσικές εξισορροπητικές συχνότητες της Γης. Η τεχνολογία της γείωσης μας συνδέει με τα ηλεκτρόνια της Γης με τον ίδιο τρόπο σαν να στεκόμαστε ξυπόλυτοι στο χώμα.

Ερ: Ποια η διαφορά ανάμεσα στο γήινο ηλεκτρικό πεδίο και το ηλεκτρικό πεδίο που χρησιμοποιείται για να έχω ηλεκτρισμό στο σπίτι μου;
Απ: Το γήινο ηλεκτρικό πεδίο είναι ένα πεδίο που παράγεται κυρίως από συνεχές ρεύμα (DC). Στη διάρκεια όλης της ιστορίας μας η ζωή στον πλανήτη συντόνισε τη βιολογία μας με αυτό το ανεπαίσθητο (subtle) πεδίο. Αντίθετα, το οικιακό ηλεκτρικό σύστημα χρησιμοποιεί εναλλασσόμενο ρεύμα (AC) στoυς 50 κύκλους/δευτερόλεπτο (Ηz). Το εναλλασσόμενο ρεύμα, με εξαίρεση πολύ χαμηλές συχνότητες, κάτω από 10 Hz, είναι ξένο προς τη βιολογία μας. Το εναλλασσόμενο ρεύμα και άλλες μορφές ανθρωπογενών ηλεκτρομαγνητικών πεδίων ερευνώνται σαν πιθανοί παράγοντες σε ένα πλήθος διαταραχών και ενοχλήσεων. Μερικοί άνθρωποι έχουν ευαισθησία στα ηλεκτρομαγνητικά πεδία. Μελέτες δείχνουν συσχέτιση ανάμεσα σε υψηλά ηλεκτρομαγνητικά πεδία και υψηλότερες συχνότητες εμφάνισης προβλημάτων υγείας.

Ερ: Πώς θα χρησιμοποιήσω τα προϊόντα της Γείωσης ;
Απ:Τα προϊόντα της Γείωσης έχουν σχεδιαστεί για να χρησιμοποιηθούν με δύο τρόπους : Πρώτον με σύνδεση με μια ράβδο γείωσης στο χώμα έξω από το σπίτι κοντά σε ένα παράθυρο ή σε μια πόρτα και δεύτερον με σύνδεση σε μια γειωμένη πρίζα. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να ξέρει κανείς είναι ότι τα προϊόντα γείωσης δεν δουλεύουν με ηλεκτρισμό. Απλά επιτρέπουν τη μεταφορά της φυσικής, απαλής ενέργειας της Γης στο σώμα μας. Όταν κάνουμε γυμνή επαφή με ένα προϊόν γείωσης είναι το ίδιο σαν να περπατάμε ξυπόλυτοι έξω. Αυτό είναι που δημιουργεί τα οφέλη της γείωσης.

Η προτίμηση μας είναι τα προϊόντα γείωσης να συνδεθούν με τις ράβδους γείωσης στο χώμα, όμως αυτό δεν είναι πολλές φορές εφικτό, όπως για ανθρώπους που μένουν σε πολυκατοικίες κλπ. Στην περίπτωση αυτή είναι εξίσου επιθυμητή η σύνδεση σε μια γειωμένη πρίζα. Αν όμως η πρίζα δεν είναι γειωμένη, η μόνη επιλογή που μένει είναι αυτή της ράβδου γείωσης.
Ακολουθούν εξηγήσεις για τους δύο τρόπους σύνδεσης :

Επιλογή #1: Σύνδεση σε γειωμένη πρίζα.

Πρώτα πρέπει να ελέγξετε αν το ηλεκτρικό σας σύστημα και οι πρίζες έχουν την κατάλληλη γείωση. Για το σκοπό αυτό ένας ηλεκτρολόγος μπορεί να κάνει τον απαραίτητο έλεγχο ή μπορείτε να προμηθευτείτε ένα απλό ελεγκτή γείωσης πρίζας για να ελέγξετε αν πρίζα είναι γειωμένη. Πρίζες με μόνο δύο τρύπες, χωρίς pin γείωσης, σημαίνει ότι δεν υπάρχει γείωση. Σημειώστε ότι αν μια πρίζα έχει τρεις τρύπες, ή δύο τρύπες με pin, αυτό δεν σημαίνει ότι υπάρχει γείωση. Πρέπει να γίνει έλεγχος με τον ελεγκτή γείωσης πρίζας. Αν η πρίζα είναι γειωμένη τότε το προϊόν earthing συνδέεται απευθείας μέσω του καλωδίου σύνδεσης μήκους 3,6 μέτρων, με το βύσμα του πάνω στο σιδεράκι της γείωσης (μέσω του crocodileclip). Εκεί συνδέουμε το ένα άκρο του καλωδίου σύνδεσης, ενώ το άλλο άκρο κουμπώνει πάνω στην ειδική υποδοχή στο σεντόνι.
Αν δεν υπάρχει γειωμένη πρίζα, πρέπει να χρησιμοποιήσετε τη ράβδο γείωσης ή να καλέσετε ένα ηλεκτρολόγο για να γειώσει τις πρίζες σας.

Επιλογή #2 : Σύνδεση με ράβδο γείωσης
Το σεντόνι γείωσης μπορεί να συνδεθεί με μια ράβδο γείωσης κατευθείαν σε χώμα, κήπο κλπ. Συνοδεύεται από ένα καλώδιο μήκους 13 m, πέραν του βασικού καλωδίου του σεντονιού που έχει μήκος 4.5 m. Αν χρειάζονται περισσότερα μέτρα καλωδίου υπάρχει καλώδιο επέκτασης. Μπορείτε να περάσετε το καλώδιο από μια πόρτα ή ένα παράθυρο, ή να ανοίξετε μια μικρή τρύπα στον τοίχο.
Όλα τα καλώδια σύνδεσης των προϊόντων γείωσης περιέχουν μια αντίσταση 100 kOhm.

Γείωση και Υγεία

Ερ : Αισθάνομαι καλύτερα όταν κοιμάμαι γειωμένος. Τι θα συμβεί όταν θα σταματήσω να κοιμάμαι γειωμένος;
Απ : Μέσα στα χρόνια έχουμε ακούσει από πολλούς ανθρώπους που είδαν ανακούφιση και βελτίωση με τη γείωση και μετά τη σταμάτησαν. Η βελτίωση τους άρχισε μετά να μειώνεται. Συμβουλεύουμε τους ανθρώπους να κάνουν τη γείωση μέρος του τρόπου ζωής τους και να βάλουν τη γείωση στην καθημερινή τους ρουτίνα. Να μην την σταματήσουν. Όλοι μας εξελιχθήκαμε συνδεδεμένοι με τη Γη. Το να είναι κανείς συνδεδεμένος με τη Γη ίσως να κάνει τη διαφορά ανάμεσα στο “αισθάνομαι καλά” και στο “αισθάνομαι άσχημα”. Η γείωση δεν είναι μόνο για να ξανακερδίσουμε το ευ-ζην αλλά και για να το διατηρούμε.

Ερ : Δεν αισθάνομαι καμία διαφορά με τη γείωση. Οφείλεται αυτό στο ότι είμαι ήδη αρκετά υγιής;
Απ : Τα πιο θεαματικά αποτελέσματα γίνονται αντιληπτά από όσους είναι ασθενείς. Σε υγιείς ανθρώπους θεωρούμε τη γείωση μια σημαντική αντιγηραντική στρατηγική. Επίσης οι έρευνες μας υποστηρίζουν την ιδέα ότι το να παραμείνει κανείς γειωμένος δεν τον κάνει απλά να νοιώθει καλύτερα αλλά τον βοηθάει στην πρόληψη και στη βέλτιστη υγεία.

Ερ : Είχα εδώ και πολύ καιρό αϋπνίες. Πήρα το σεντόνι γείωσης και μέσα στην πρώτη εβδομάδα κοιμήθηκα πάρα πολύ καλύτερα. Μετά όμως ξεκίνησαν ξανά οι αϋπνίες.
Απ : Ο ύπνος είναι τόσο υποκειμενικός και η ποιότητα του σχετίζεται συχνά με το στρες της καθημερινότητας. Οι στρεσογόνες καταστάσεις επηρεάζουν σημαντικά αρνητικά τον ύπνο, ανεξάρτητα από τη γείωση. Επίσης η μεγάλη κατανάλωση καφεΐνης ή αλκοόλ το βράδυ επηρεάζουν επίσης τον ύπνο, όπως επίσης και η ύπαρξη γεωπαθητικού στρες.

Ερ : Έχω δύο stents. Μπορεί το να κοιμάμαι γειωμένος να προκαλέσει κάποια βλάβη στα stents;
Απ : Όχι περισσότερο από το να κοιμάστε ή να περπατάτε ξυπόλυτοι στη Γη.

Ερ : Έχω πόνο. Πώς μπορεί να με βοηθήσει η γείωση;
Απ: Πηγαίνετε έξω και σταθείτε ή περπατήστε ξυπόλητοι για τουλάχιστον μισή ώρα. Θα νοιώσετε τον πόνο να μειώνεται. Πιστεύουμε ότι το φαινόμενο αυτό οφείλεται στη ροή ηλεκτρονίων από τη Γη στο σώμα σας. Τα ηλεκτρόνια αυτά μέσα στο σώμα σας δρουν μειώνοντας τη φλεγμονή. Υπάρχουν επίσης τα προϊόντα γείωσης που υποκαθιστούν το ξυπόλητο περπάτημα, όπου μπορείτε να κοιμηθείτε. Σκεφτείτε τα προϊόντα αυτά σαν καλώδια επέκτασης που σας συνδέουν με τη Γη.

Ερ : Μπορεί η γείωση να βοηθήσει ασθενείς με εγκεφαλικό;
Απ : Δεν έχουν γίνει έρευνες για την εξακρίβωση αυτής της πιθανότητας. Γενικά, αν μπορείς να βελτιώσεις την κυκλοφορία και την παροχή οξυγόνου στον οργανισμό, μπορείς να περιμένεις βελτίωση. Η έρευνα πάνω στη γείωση έχει αποδείξει βελτίωση της κυκλοφορίας και της ανάλωσης οξυγόνου.

Ερ : Μπορεί η γείωση να βοηθήσει στην πίεση του αίματος;
Απ: Και εδώ δεν έχουν γίνει συγκεκριμένες έρευνες. Έχουμε πολλές αναφορές από ανθρώπους που βελτιώθηκαν οι αριθμοί της πίεσης του αίματος και έχουν καλύτερο έλεγχο της πίεσης του αίματος αφού ξεκίνησαν τη γείωση. Μερικοί κατάφεραν επίσης να μειώσουν τη δόση των φαρμάκων τους. Αν παίρνετε φάρμακα και δείτε ότι με τη γείωση έχετε καλύτερο έλεγχο, συζητήστε με το γιατρό σας το ενδεχόμενο να μειώσετε τη δόση των φαρμάκων σας.

Ερ : Μπορεί η γείωση να προσθέσει χρόνια στη ζωή μου;
Απ : Δεν γνωρίζουμε την απάντηση στην ερώτηση αυτή, ωστόσο η γείωση μοιάζει πολλά υποσχόμενη σαν μια πανίσχυρη στρατηγική αντι-γήρανσης. Πολλοί ερευνητές έχουν αποδείξει την εξασθένηση και γήρανση του ανοσοποιητικού με το πέρασμα των χρόνων. Σύμφωνα με μια εξέχουσα ιατρική θεωρία, μια από τις αιτίες της γενικής εξασθένησης λόγω γήρανσης, είναι η καταστροφή που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες στα κύτταρα, φαινόμενο γνωστό ως οξειδωτικό στρες. Εφόσον η γείωση μειώνει το οξειδωτικό στρες και τη φλεγμονή, αναμένεται ότι αυξάνει το προσδόκιμο της ζωής και βελτιώνει την υγεία. Αναμφίβολα η διατήρηση ενός λειτουργικά «νεαρού» ανοσοποιητικού συστήματος είναι μια εξαιρετική στρατηγική για τη διατήρηση της ποιότητας της Ζωής και την επιβράδυνση της γήρανσης.

Ερ : Μπορεί να πάρω υπερβολικά πολλή ενέργεια της Γης αν κοιμάμαι γειωμένος κάθε νύχτα;
Απ : Οι άνθρωποι στο μεγαλύτερο κομμάτι της ιστορίας τους περπατούσαν ξυπόλητοι και κοιμόντουσαν πάνω στη Γη. Ήμασταν συνδεδεμένοι με τη Γη 24 ώρες το 24-ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα. Το σώμα μας ξέρει ακριβώς τι να κάνει με αυτό που μας προσφέρει η Γη. Όταν συνδεθούμε με τη Γη, η ποσότητα των ηλεκτρονίων που απορροφάμε καθορίζεται από την ποσότητα που χρειάζεται το σώμα μας για να ισορροπήσει την ηλεκτρική φόρτιση του σώματος μας. Είναι πάντοτε η ακριβής ποσότητα.

Ερ : Μπορεί να χρησιμοποιεί κανείς τα προϊόντα γείωσης αν έχει ορθοπεδικά υποκατάστατα γονάτου και ισχίου;
Απ : Ναι, δεν υπάρχει πρόβλημα.

Ερ : Μπορούν τα προϊόντα γείωσης να χρησιμοποιηθούν από κάποιον που έχει βηματοδότη;
Απ : Δεν υπάρχει απόδειξη ότι η γείωση παρεμβαίνει στη λειτουργία του βηματοδότη. Η γείωση είναι το ίδιο σαν να περπατάει κανείς ξυπόλητος στη Γη. Πολλοί άνθρωποι με βηματοδότη κοιμούνται γειωμένοι και ζουν τα οφέλη της ιατρικής τους συσκευής και της γείωσης. Απ’ όσο γνωρίζουμε σε κανέναν άνθρωπο με βηματοδότη δεν έχει συσταθεί να μην περπατάει ξυπόλητος στη Γη. Απλά ελέγξτε το αρχικά με το γιατρό σας και παρακολουθήστε τον εαυτό σας για τυχόν συμπτώματα.

Ερ : Πόσο χρόνο χρειάζεται να είμαι γειωμένος για να αισθανθώ αποτελέσματα;
Απ : Όταν έρχεστε σε άμεση επαφή με τη Γη υπάρχει μια άμεση και φυσική επίδραση στο σώμα σας. Έχουμε μετρήσει αυτές τις αλλαγές στο εργαστήριο και έχουμε καταλήξει ότι το σώμα λειτουργεί καλύτερα. Άνθρωποι με πόνο συχνά νοιώθουν ανακούφιση σε διάφορους βαθμούς – από λίγο έως πολύ, ακόμα και έως την εξαφάνιση του πόνου – απλά τοποθετώντας τα γυμνά τους πόδια πάνω στη Γη για 30-40 λεπτά δύο φορές την ημέρα. Ο ύπνος με γείωση στη διάρκεια της νύχτας επιφέρει πολλά επωφελή αποτελέσματα, όπως καλύτερο και βαθύτερο ύπνο, περισσότερη ενέργεια στη διάρκεια της ημέρας και λιγότερο πόνο. Και εδώ ο βαθμός των θετικών επιδράσεων ποικίλει από μικρό έως θεαματικό και χρονικά από αμέσως σε σταδιακά. Από τις χιλιάδες των περιπτώσεων που παρατήρησε ο Clinton Ober την τελευταία δεκαετία, όσο σοβαρότερο το πρόβλημα υγείας, τόσο πιο θεαματική είναι η βελτίωση με τη γείωση. Ακόμα και σε επιθανάτιες καταστάσεις που σχετίζονται με οξύ πόνο, αναφέρεται ότι τα άτομα έχουν λιγότερο πόνο με τη γείωση.

Ερ : Πόσος χρόνος χρειάζεται για να ανακουφιστούν τα συμπτώματα μου;
Απ: Κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός και τα συμπτώματα διαφέρουν και έχουν διάφορες αιτίες. Η γείωση δεν θεραπεύει τίποτα. Η επαφή με τη Γη βοηθάει στην αποκατάσταση της φυσικής ηλεκτρικής ισορροπίας, μειώνοντας το στρες και τη φλεγμονή. Έτσι η γείωση μπορεί να έχει βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες επιδράσεις και μερικές φορές αρκετά θεαματικές και γρήγορες. Έχουμε πολλές αναφορές για βελτίωση ύπνου και μείωση του στρες μετά από μόλις μία ή δύο νύχτες ύπνου με γείωση. Εάν η αιτία των διαταραχών του ύπνου είναι μια μακρόχρονη αϋπνία λόγω προβλημάτων υγείας, η βελτίωση συχνά απαιτεί περισσότερο χρόνο.

Η ιατρική θερμική απεικόνιση δείχνει μείωση της φλεγμονής μέσα σε λεπτά μετά τη γείωση των ανθρώπων. Σε μια έρευνα του Ινστιτούτου Ανθρώπινων Επιστημών της Καλιφόρνια, αποδείχθηκαν άμεσες αλλαγές στα εγκεφαλικά κύματα και στη μυϊκή τάση λόγω της γείωσης. Είναι ξεκάθαρο ότι μόνιμες αλλαγές στο στρες, στον ύπνο και στους σωματικούς ρυθμούς συμβαίνουν όταν συνδεόμαστε με τη Γη για περισσότερο χρόνο σε επαφή με τη Γη, σε επαναλαμβανόμενη βάση. Η πιο χρήσιμη ώρα είναι ο χρόνος του νυχτερινού ύπνου, όταν το σώμα είναι πολύ δεκτικό σε θεραπεία. Γενικά, όπως δεν μπορείς να κατευθύνεις την υγιεινή τροφή, τον καθαρό αέρα ή το νερό σε ένα συγκεκριμένο μέλος του σώματος για να προκαλέσεις συγκεκριμένα επιθυμητά αποτελέσματα, έτσι και το σώμα λαμβάνει τη φυσική ενέργεια της Γης και τη χρησιμοποιεί όπως έχει ανάγκη. Μπορεί να αισθανθείς ωφελήματα σε συγκεκριμένα προβλήματα για τα οποία δεν περίμενες βελτίωση, και να μην υπάρχει κάποια αλλαγή σε άλλα σημεία. Γενικά, όσο περισσότερο χρησιμοποιεί κανείς τη γείωση, τόσο περισσότερα οφέλη αναμένεται νε δει.

Ερ : Πώς με βοηθάει η γείωση να αισθάνομαι καλύτερα και το σώμα μου να θεραπεύεται;
Απ: Ο πόνος, οι ασθένειες και άλλες διαταραχές στο σώμα μας οφείλονται σε χρόνια φλεγμονή. Η φλεγμονή αυτή προκαλείται από θετικά φορτισμένα μόρια που ονομάζονται ελεύθερες ρίζες. Όταν κάνει κανείς άμεση επαφή με τη Γη είτε περπατώντας ξυπόλυτος έξω, είτε μέσω μιας αγώγιμης συσκευής, τα αρνητικά φορτισμένα ηλεκτρόνια της Γης απορροφούνται από το σώμα, μειώνοντας τις ελεύθερες ρίζες και τη φλεγμονή. Αυτή είναι η θεωρία μας και υποστηρίζεται από την έρευνα μας και τις αναφορές χιλιάδων ανθρώπων που χρησιμοποιούν τα προϊόντα γείωσης.
Τα οφέλη της γείωσης είναι πολύ σημαντικά επειδή η ιατρική έρευνα έχει δείξει ότι πολλές χρόνιες και εκφυλιστικές ασθένειες της εποχής μας οφείλονται σε χρόνια φλεγμονή. Οι επιστήμονες αντιλαμβάνονται τώρα ότι ο πόνος και η ασθένεια εμφανίζονται στο σώμα λόγω της φλεγμονής, όμως η φλεγμονή παραμένει και μετά τη θεραπεία. Ένα χαμηλό επίπεδο χρόνιας φλεγμονής μπορεί να παραμένει για χρόνια, καταστρέφοντας τους φυσιολογικούς ιστούς και οδηγώντας σε απώλεια ενέργειας.
Το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου αναπτύχθηκε μέσα στους αιώνες, όπου ο άνθρωπος είχε ουσιαστικά μια μόνιμη άμεση επαφή με τη Γη. Στη σύγχρονη εποχή οι άνθρωποι δεν περπατούν πλέον ξυπόλυτοι. Φοράμε παπούτσια που μας μονώνουν από την ενέργεια της Γης. Στις τελευταίες δεκαετίες παρατηρείται μια ραγδαία αύξηση χρόνιων ασθενειών, αλλεργιών, αυτοάνοσων διαταραχών και καταστάσεων αϋπνίας. Μια παραμελημένη αιτία για αυτό το φαινόμενο είναι ότι το ανοσοποιητικό σύστημα άρχισε να λειτουργεί λιγότερο αποδοτικά καθώς οι άνθρωποι απομονώθηκαν σταδιακά από την ενέργεια της Γης.

Ερ : Στις κλινικές σας έρευνες οι φυσιολογικές επιδράσεις της γείωσης ήταν σχεδόν άμεσες. Μπορείτε να το εξηγήσετε;
Απ : Το σώμα είναι καλός αγωγός ελεύθερων ηλεκτρονίων. Είναι μια επαναλαμβανόμενα επαληθεύσιμη παρατήρηση ότι η γείωση προκαλεί πολύ γρήγορα επωφελείς επιδράσεις. Όταν οι άνθρωποι γειώνονται αισθάνονται μερικές φορές μια αίσθηση τρεμουλιάσματος στα πόδια τους. Συσχετίζουμε το φαινόμενο αυτό με τη ροή ηλεκτρονίων και ενέργειας στο σώμα. Στην έρευνα μας «χρονομετρήσαμε» την ταχύτητα αυτής της επίδρασης. Χρειάζονται 20 με 30 λεπτά για να αρχίσει η φλεγμονή να εξουδετερώνεται. Όταν ένας άνθρωπος αναφέρει ότι ο πόνος αρχίζει να βελτιώνεται, το θεωρούμε αυτό σαν ένα σημάδι ότι τα ηλεκτρόνια έχουν φτάσει στο σημείο του πόνου και έχουν αρχίσει να «πιάνουν δουλειά». Τα ηλεκτρόνια έλκονται από τα σημεία επειδή τα ηλεκτρόνια έχουν αρνητική φόρτιση και οι ελεύθερες ρίζες, που εμπλέκονται στη διαδικασία της φλεγμονής, έχουν θετική φόρτιση. Όταν οι ελεύθερες ρίζες εξουδετερωθούν, υποθέτουμε ότι η καταστρεπτική επίδραση σε υγιείς ιστούς περιορίζεται, οδηγώντας σε μείωση του πόνου, συχνά γρήγορα και θεαματικά.
Όταν ένα άτομο έρχεται σε άμεση επαφή με τη Γη, τα ηλεκτρόνια στο εσωτερικό του σώματος «αισθάνονται» τη δράση του δυναμικού γείωσης του γήινου ηλεκτρικού πεδίου. Το σώμα ρυθμίζεται και εξισορροπείται ηλεκτρικά στο δυναμικό της γείωσης σχεδόν αμέσως. Η πληροφορία ότι έχει εγκαθιδρυθεί ένα νέο δυναμικό στο σώμα, μεταφέρεται, επίσης σχεδόν αμέσως, στο αυτόνομο νευρικό σύστημα που αποκρίνεται «προσαρμόζοντας» ηλεκτρικές δραστηριότητες σε όλο το σώμα. Η αγωγιμότητα της μυϊκής έντασης και του δέρματος, και ίσως και τα εγκεφαλικά κύματα, ρυθμίζονται σε λίγα δευτερόλεπτα το πολύ.

Ερ : Χρειάζεται τα προϊόντα γείωσης να εφαρμοσθούν κατευθείαν πάνω στο σημείο που έχω πόνο στο σώμα μου;
Απ : Τα σώματα μας επάγουν την ενέργεια της Γης. Όταν οποιοδήποτε σημείο του σώματος μας είναι σε επαφή με τη Γη ή με ένα προϊόν γείωσης, όλο το σώμα εξισορροπείται με την ενέργεια της Γης. Ωστόσο έχουμε παρατηρήσει ότι εφαρμόζοντας το προϊόν γείωσης κοντά στο σημείο τραυματισμού ή πόνου, επιταχύνεται η μείωση στην τοπική φλεγμονή και στον τοπικό πόνο.

Γείωση και θέματα Ηλεκτρισμού/Σύνδεσης/Αγωγιμότητας

Ερ : Αν τοποθετήσω μια ράβδο γείωσης έξω από το σπίτι μου, υπάρχει πρόβλημα αν η ράβδος βραχεί;
Απ : Κανένα απολύτως πρόβλημα. Η παρουσία υγρασίας αυξάνει τη ροή ηλεκτρονίων από τη Γη. Αυτός είναι ο λόγος που είναι τόσο χρήσιμο να περπατάμε ξυπόλυτοι πάνω σε υγρό χορτάρι ή στην βρεγμένη άμμο της παραλίας. Εάν ζείτε σε ένα πολύ ξηρό κλίμα και χρησιμοποιείτε τη ράβδο γείωσης, προσπαθήστε να την τοποθετήσετε σε ένα σημείο όπου υπάρχει κάποια υγρασία. Μπορείτε επίσης να καταβρέχετε τη γείωση, ας πούμε σε εβδομαδιαία βάση, για να διατηρήσετε υγρό το χώμα

Ερ : Είναι όλες οι πρίζες στο σπίτι μου γειωμένες αν η μια από αυτές είναι γειωμένη;
Απ : Όχι. Πρέπει να ελέγξετε τις πρίζες μία προς μία με τον ελεγκτή γείωσης πρίζας.

Ερ : Ζω σε ένα παλιό διαμέρισμα χωρίς γειωμένες πρίζες και δεν έχω τη δυνατότητα να βάλω μια ράβδο γείωσης έξω στο χώμα. Τι μπορώ να κάνω;
Απ : Αν δεν σας νοιάζει να τρέχουν καλώδια στο διαμέρισμα σας, μπορείτε να συνδέσετε το σεντόνι γείωσης στη σωλήνα κρύου νερού κάτω από τη βρύση του μπάνιου σας. Η σωλήνα είναι μέρος του δικτύου ύδρευσης του κτιρίου που καταλήγει στο υπέδαφος, και άρα είναι γειωμένη.

Ερ : Λειτουργούν τα προϊόντα γείωσης με ηλεκτρισμό;
Απ : Όχι! Μέσω του ευρωπαϊκού προσαρμογέα γείωσης απόμονώνουν από τη γειωμένη πρίζα τη γείωση και συνδέονται σ’ αυτήν. Με τον τρόπο αυτό συνδέονται τελικά με τη Γη. Όταν το σώμα σας έρθει σε επαφή με το προϊόν γείωσης, απορροφάει την ενέργεια της Γης. Τα προϊόντα γείωσης είναι υποκατάστατα του ξυπόλυτου βαδίσματος και μας επιτρέπουν να δεχθούμε την ενέργεια της Γης στο σπίτι μας.

Ερ : Μπορεί να υπάρχει κάτι επιζήμιο από τα επίπεδα των ρευμάτων εδάφους σε ένα αστικό περιβάλλον εξαιτίας της μεγάλης χρήσης ηλεκτρικών δικτύων; Πρέπει να ανησυχούμε σχετικά με τα ηλεκτρικά πεδία γύρω μας και την επίδραση τους πάνω στο ανθρώπινο σώμα;
Απ : Υπάρχει μια μεγάλη παρανόηση σχετικά με τα ρεύματα εδάφους. Μερικοί πιστεύουν ότι ο ηλεκτρισμός που έρχεται στο σπίτι μας, ανάβει τα φώτα και τις ηλεκτρικές συσκευές μας και μετά πηγαίνει μέσω της άλλης πλευράς της καλωδίωσης (τον ουδέτερο) στη Γη και επιστρέφει πίσω στην εταιρία ηλεκτρισμού. Αυτό δεν ισχύει. Το εναλλασσόμενο ρεύμα που ηλεκτροδοτεί το σπίτι μας δεν πηγαίνει ουσιαστικά πουθενά και σίγουρα όχι στο έδαφος. Ρεύματα εδάφους παράγονται κυρίως από γεωφυσικά φαινόμενα, όπως κεραυνοί και ηλιακή ακτινοβολία. Τα φαινόμενα αυτά ηλεκτροδοτούν φυσικά τη Γη με ένα ανεπαίσθητο ρεύμα εδάφους, που καλείται συνεχές ρεύμα (DC).

Ας σκεφτούμε ότι η Γη είναι απείρως μεγάλη. Όταν κάνουμε άμεση επαφή με τη Γη, όπως όταν περπατάμε ξυπόλυτοι ή κοιμόμαστε σε ένα αγώγιμο σεντόνι που είναι συνδεδεμένο με τη γείωση, γινόμαστε αγώγιμοι και γινόμαστε μια προέκταση της Γης. Η γείωση προσφέρει ηλεκτρική σταθερότητα για τα ηλεκτρικά μας συστήματα σε σπίτια, γραφεία και βιομηχανίες. Ζούμε μέσα σε μια άπειρη θάλασσα ηλεκτρομαγνητικών συχνοτήτων από αερομεταφορές, έως τηλεκοντρόλ, κινητά τηλέφωνα και ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς. Όλες αυτές οι συχνότητες είναι τριγύρω μας. Όταν είμαστε μονωμένοι από τη Γη, δηλαδή αγείωτοι, όλες αυτές οι συχνότητες μπορούν να διαταράξουν τη ροή ηλεκτρονίων στο σώμα και να επηρεάσουν τη φυσική κίνηση ηλεκτρονίων που γίνεται στο σώμα. Όταν είμαστε συνδεδεμένοι με τη Γη, γινόμαστε ένα με τη Γη και έχουμε μια συνεχή λήψη ηλεκτρονίων. Οι ανθρωπογενείς περιβαλλοντικές συχνότητες δεν μπορούν να διαταράξουν τη Γη, οπότε όταν είμαστε γειωμένοι μειώνουμε τη διαταραχή και των δικών μας κυττάρων. Εάν είμαστε αγείωτοι, είναι μια καλή ιδέα να μειώσουμε την έκθεση σε αυτά τα είδη συχνοτήτων. Ειδικά στο υπνοδωμάτιο να αφαιρέσουμε όλες τις μη απαραίτητες ηλεκτρικές συσκευές και καλωδιώσεις. Μερικοί φτάνουν στο ακραίο σημείο να κατεβάζουν το γενικό στο σπίτι τους όταν κοιμούνται. Αυτό είναι σωστό αλλά όχι και τόσο πρακτικό. Το βασικό είναι να εντοπίσουμε τις πηγές επιβάρυνσης και να μειώσουμε την έκθεση μας σ’ αυτές. Αν δεν γειωνόμαστε, τουλάχιστον ας απο-ηλεκτρικοποιήσουμε το υπνοδωμάτιο μας.

Ερ : Μπορώ να συνδέσω το σεντόνι γείωσης σε ένα πολύπριζο ή ένα σταυρό για να μπορώ να χρησιμοποιώ παράλληλα την πρίζα (πχ για το πορτατίφ στο κομοδίνο μου);
Απ : Ναι εφόσον το πολύπριζο ή ο σταυρός έχει γείωση.

Ερ : Ο σύζυγος μου είπε ότι αν υπάρχει διαρροή οπουδήποτε στο οικιακό ηλεκτρικό σύστημα, ο ηλεκτρισμός θα ρέει μέσω του καλωδίου γείωσης στη γείωση, και εφόσον χρησιμοποιούμε ένα γειωμένο σεντόνι συνδεδεμένο με το καλώδιο αυτό, θα πάθουμε ηλεκτροπληξία.
Απ : Καθόλου. Αν υπάρχει διαρροή προς τη γείωση, θα ρίξει αυτόματα όλες τις ασφάλειες στο κύκλωμα αυτό. Επίσης, τα καλώδια στα πιστοποιημένα και γνήσια προϊόντα γείωσης έχουν μια ενσωματωμένη αντίσταση 100 k Ohm που εμποδίζει τη ροή του ρεύματος.

Ερ : Όταν το σεντόνι γείωσης είναι συνδεδεμένο σε μια γειωμένη πρίζα, μπορώ να το αφήνω μόνιμα συνδεδεμένο;
Απ : Ναι. Για να καθαρίσετε ή να πλύνετε το σεντόνι, απλά αποσυνδέστε το καλώδιο του.

Ερ : Πόσο «ρεύμα» μεταφέρεται στην πραγματικότητα από την επιφάνεια της Γης μέσω του καλωδίου σε ένα προϊόν γείωσης;
Απ: Δεν υπάρχει σταθερή μετρήσιμη ροή ρεύματος πέραν της εξισορροπητικής φόρτισης που μεταφέρεται άμεσα στο σώμα, όταν το άτομο ξαπλώνει σε ένα αγώγιμο σεντόνι. Μιλάμε για αριθμούς ηλεκτρονίων σε τρισεκατομμύρια ή τετράκις εκατομμύρια. Όταν το σώμα είναι γειωμένο, το σώμα απορροφά μόνο τον αριθμό των ηλεκτρονίων που χρειάζεται για να διατηρήσει το ίδιο ηλεκτρικό δυναμικό με τη Γη και να αποκαταστήσει τις απώλειες ηλεκτρονίων από τις διαδικασίες του μεταβολισμού. Πιθανόν να χρειάζονται πολλά τετράκις εκατομμύρια για να σταθεροποιηθεί το σώμα. Όσο ένα άτομο εξακολουθεί να είναι γειωμένο, το σώμα χρησιμοποιεί τη Γη σαν μια φυσική δεξαμενή ηλεκτρονίων για να διατηρήσει ένα ομοιοστατικό επίπεδο που αντισταθμίζει τις όποιες απώλειες των εσωτερικών ηλεκτρονίων. Όταν το σώμα είναι συνδεδεμένο με τη Γη είναι δύσκολο να αναπτύξει ανεπάρκεια σε ηλεκτρόνια και κατά συνέπεια χρόνια φλεγμονή. Το πραγματικό ποσό της φόρτισης (τα μεταφερόμενα ηλεκτρόνια) διαφέρει σημαντικά ανάλογα τον άνθρωπο και τα τυχόν ηλεκτροστατικά φορτία που έχουν δημιουργηθεί στο σώμα. Η ποσότητα των ηλεκτρονίων που απορροφούνται από το σώμα για να μειώσουν ελεύθερες ρίζες που σχηματίζονται σε διαδικασίες μεταβολισμού και δράσης του ανοσοποιητικού εξαρτάται επίσης από τον τρόπο ζωής και τις δραστηριότητες των ανθρώπων και είναι κάτι εξαιρετικά δύσκολο αν όχι αδύνατο να μετρηθεί.

Ερ : Πρέπει να ανησυχώ για κεραυνούς στη διάρκεια μιας καταιγίδας αν είμαι γειωμένος στο σπίτι μου;
Απ : Οι κεραυνοί είναι ένα μαζικό φυσικό φαινόμενο, απρόβλεπτο και δύσκολο ως προς την απόλυτη προστασία απέναντι του. Επίσης δεν είναι επαρκώς κατανοητό. Τα σπίτια σπανίως χτυπιούνται από κεραυνούς. Στην σπάνια περίπτωση που αυτό συμβεί, ο κεραυνός συνήθως παίρνει το δρόμο της λιγότερης αντίστασης προς τη γείωση, όπως μεγάλα αγώγιμα συστήματα όπως οι σωλήνες ύδρευσης, το ηλεκτρικό καλωδιακό δίκτυο, τηλεφωνικές γραμμές, που είναι όλα γειωμένα απευθείας στη Γη. Σύμφωνα με το Εθνικό Συμβούλιο των ΗΠΑ (National Safety Council) αναφέρει ότι η πιθανότητα να πεθάνει κανείς από κεραυνό μέσα σε ένα χρόνο είναι 1 προς 6 εκατομμύρια (www.nsc.org/research/odds.aspx). Για να κατανοήσουμε τον αριθμό αυτό η πιθανότητα να χτυπηθεί και να σκοτωθεί κανείς ως πεζός σε ένα αυτοκινητόδρομο στην ίδια περίοδο είναι 1 προς 50 χιλιάδες, δηλ. ένας κίνδυνος 120 φορές μεγαλύτερος. Αυτό που προτείνουν οι στατιστικές αυτές είναι ότι το να χτυπηθεί κανείς από κεραυνό είναι μάλλον σπάνιο. Ωστόσο, ακολουθήστε τις οδηγίες για τους κεραυνούς όπως διατυπώνονται από της Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (National Weather Service (www.lightningsafety.noaa.gov) αν ζείτε σε μια περιοχή επιρρεπή σε κεραυνούς. Αποσυνδέσετε το προϊόν γείωσης και μην το χρησιμοποιείτε κατά τη διάρκεια κεραυνών και καταιγίδων.

Ερ : Προτού αγοράσω κάποιο προϊόν γείωσης, πρέπει να καλέσω ηλεκτρολόγο στο σπίτι για να ελέγξει αν το σπίτι είναι γειωμένο σωστά;
Απ : Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον ελεγκτή γείωσης πρίζας, για να ελέγξετε τη γείωση της πρίζας σας. Αν δεν υπάρχει γείωση, τότε ή θα χρησιμοποιήσετε τη ράβδο γείωσης ή θα καλέσετε ηλεκτρολόγο για να σας φτιάξει τη γείωση.

Ερ : Πώς χρησιμοποιώ τον ελεγκτή γείωσης πρίζας;
Απ : Ο ελεγκτής γείωσης πρίζας μπορεί να τοποθετηθεί στην πρίζα με δυο τρόπους. Για να υπάρχει γείωση, πρέπει σε έναν από τους δύο τρόπους να ανάψουν και τα τρία λαμπάκια. Διαφορετικά δεν υπάρχει γείωση. Προσέξτε να δοκιμάσετε και τους δυο τρόπους!

Ερ : Υπάρχει κίνδυνος ασφάλειας όταν είναι κανείς σε επαφή με ένα προϊόν γείωσης ειδικά ενώ χρησιμοποιεί ηλεκτρικές ή ηλεκτρονικές συσκευές;
Απ : Τα γνήσια προϊόντα γείωσης είναι σχεδιασμένα με ενσωματωμένη ασφάλεια. Πρώτον με τον ελεγκτή γείωσης πρίζας ελέγχουμε αν η πρίζα είναι γειωμένη. Τα καλώδια σύνδεσης έχουν μια ασφαλή ενσωματωμένη αντίσταση 100 k Ohm. Στην περίπτωση που υπάρχει διαρροή σε μια ηλεκτρική συσκευή με την οποία το γειωμένο άτομο βρίσκεται σε επαφή, η ενσωματωμένη αντίσταση περιορίζει τη ροή ρεύματος σε ένα ασφαλές επίπεδο. Το αποδεκτό όριο ασφαλείας των 5-8 mA ορίζεται σαν «μη οδυνηρή αίσθηση σοκ, τα άτομα μπορούν να φύγουν κατά βούληση».
Το όριο αντιληπτικότητας ρεύματος του ανθρωπίνου σώματος είναι 1 mA. Σύμφωνα με τον νόμο του Ohm ισχύει : Ένταση = Τάση / Αντίσταση (I=V/R), όπου στην αντίσταση R πρέπει να προστεθεί και η τυπική αντίσταση του σώματος που είναι 10 k Ohm (όταν είναι υγρό, ψηλότερη όταν είναι στεγνό). Παρόλα υτά για να είμαστε συντηρητικοί θέτουμε την αντίσταση του σώματος ίση με μηδέν, οπότε υπολογίζουμε τη μέγιστη ένταση του ρεύματος θέτοντας V=220 Volts και R=100 k Ohm = 100.000 Ohm. I = 220 Volts/100.000 Ohm = 2.2 mA, αρκετά κάτω από το όριο ασφάλειας των 5-8 mA, και συνήθως ελάχιστα αντιληπτό.

Γείωση και ιατρικά θέματα

Ερ : Τι πρέπει να προσέξει κανείς χρησιμοποιώντας τα προσωπικά συστήματα Γείωσης;

Απ : Η γείωση αναφέρεται στη διαδικασία εγκαθίδρυσης μιας αγώγιμης σύνδεσης ανάμεσα στην επιφάνεια της Γης και στο σώμα, με σκοπό το σώμα να διατηρήσει το γήινο δυναμικό. Αυτό συμβαίνει με φυσικό τρόπο όταν είμαστε ξυπόλυτοι πάνω στο χώμα. Η έρευνα έχει δείξει ότι η γείωση του σώματος παίζει σημαντικό ρόλο στη μείωση της φλεγμονής και στη λειτουργία άλλων φυσιολογικών διαδικασιών. Πάνω στη βάση αυτή συνιστάται έντονα, άτομα που παίρνουν φάρμακα για να λεπτύνουν τα αίμα, να ρυθμίσουν το σάκχαρο, να ρυθμίσουν την πίεση του αίματος ή να ρυθμίσουν τα επίπεδα της ορμόνης του θυρεοειδή, να συμβουλευτούν το γιατρό τους πριν ξεκινήσουν να κοιμούνται γειωμένοι για να παρακολουθήσουν τις δοσολογίες των φαρμάκων τους.

Πατήστε εδώ για να δείτε επιστημονικές έρευνες και μελέτες πάνω στη Γείωση (earthing)